HMB-checklist: 10 symptomen van hevig menstrueel bloedverlies

Menstrueer je te hevig? Check het hier

Getty Images

Doorlekvlek? Kan iedereen overkomen. Niet in topvorm zijn tijdens je menstruatie? Niets aan de hand. Maar bij zo’n 1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar is het wél code rood; zij hebben namelijk hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Tien symptomen van hevig menstrueel bloedverlies.

Te veel vrouwen blijven doorlopen met een te hevige menstruatie. Heb je misschien zelf last van HMB? Check het aan de hand van onderstaande tien symptomen. Herken je er meer dan drie? Maak dan een afspraak met de huisarts voor een check-up.

1. Veel bloed verliezen

De naam zegt het natuurlijk al: hevig menstrueel bloedverlies (HMB) betekent dat je hevig menstrueert. Veel bloedverlies is dan ook het belangrijkste symptoom van HMB. Maar hoeveel is te veel? Om je een idee te geven: de gemiddelde vrouw verliest per cyclus zo’n vijf eetlepels bloed. Heb je last van HMB, dan kan deze hoeveelheid oplopen tot driekwart longdrinkglas of zelfs meer.

2. Om het uur naar de WC moeten

Niet om te plassen, maar om je (superplus) tampon of maandverband te verwisselen. Aangezien de precieze hoeveelheid bloedverlies lastig te meten is, is het aantal menstruatieproducten dat je iedere maand nodig hebt een goede indicatie. Moet je op de hevigste dag om het uur naar de WC om een nieuwe tampon in te brengen? Dan wijst dit zeker op HMB.

3. ‘s Nachts je bed uit moeten

In dezelfde categorie: ‘s nachts je bed uit moeten voor een verschoontruc. Zet je tijdens je menstruatie iedere avond de wekker om midden in de nacht een nieuw maandverband te pakken omdat anders de lakens onder het bloed zitten? Dan is HMB waarschijnlijk.

4. Dubbele bescherming nodig hebben

Tampon, maandverband of menstruatiecup. Bij een normale menstruatie volstaat één menstruatieproduct tegelijk. Niet als je last hebt van hevig menstrueel bloedverlies. Vaak hebben vrouwen met HMB zowel een tampon als een maandverband (of zelfs kraamverband of een handdoek) nodig om doorlekken te voorkomen.

5. Pijnlijke menstruaties

Menstruatiepijn is lastig te meten. Meestal beperkt het zich tot wat kramp of een zeurderig, dof gevoel in de onderbuik: dat is normaal. Naast buikpijn kun je ook hoofdpijn, rugpijn of pijn in je bovenbenen hebben. Kramp duidt erop dat het spierweefsel van de baarmoeder zich samentrekt, waardoor het baarmoederslijmvlies loslaat en het lichaam kan verlaten. Hoe dikker de laag is, hoe meer bloed je verliest en hoe meer kramp je kunt ervaren.  

6. Verlies van stolsels en/of tussentijds bloedverlies

Tijdens je menstruatie verlies je bloed. Soms bevat dit bloed wat kleine stolsels. Geen reden voor paniek. Maar verlies je vaak klonten of stolsels die groter zijn dan een flessendop? Dan kan er sprake zijn van hevig bloedverlies. Ook bloedverlies buiten je menstruatie om (ook wel tussentijds bloedverlies of spotting genoemd) is een symptoom van HMB.

7. Vermoeidheid

Voel je je iedere maand doodmoe en ben je niet vooruit te branden tijdens je menstruatie? Abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld doordat je hevig menstrueert, kan leiden tot een tekort aan ijzer (hemoglobine). Een te laag HB-gehalte bemoeilijkt het zuurstoftransport naar de lichaamscellen. Met als resultaat: vermoeidheid, lusteloosheid, duizeligheid, vlekken of sterretjes zien en zelfs flauwvallen.  

8. Agenda om de menstruatie moeten plannen

Jezelf ziek melden op werk. Uitjes afzeggen. Liever laten thuisbezorgen dan zelf naar de winkel gaan, stel dat je doorlekt. Toch maar niet naar de sportschool vandaag. Omdat je ongesteld bent. HMB kan je bewegingsvrijheid behoorlijk beperken. Als je zodanig last hebt van hevige menstruaties dat je je agenda om je ongesteldheid heen moet plannen, is het echt code rood.

9. Korte cyclus

Hoewel de gemiddelde menstruatiecyclus 28 dagen is, wordt alles tussen de 24 en 35 dagen beschouwd als normaal. Duurt jouw cyclus minder dan 24 dagen, dan is er sprake van een korte cyclus. Een korte cyclus hoeft niet gelijk te betekenen dat je HMB hebt, maar ben je daarnaast ook nog eens hevig en/of langdurig ongesteld, dan wijst het wel in die richting.

10. Langdurige menstruatie

Gemiddeld ben je per cyclus 5 dagen ongesteld. Echter, alles tussen de 3 en de 7 dagen wordt als normaal beschouwd. Blijf je langer dan 7 dagen bloeden, dan spreek je van een langdurige menstruatie. Langdurig menstrueren kan, vooral in combinatie met een korte cyclus, vermoeidheid of krampen, wijzen op HMB.

HMB: een bloedserieuze zaak

Kun je meer dan drie symptomen van deze HMB-checklist afvinken? Loop dan niet met je klachten door, maar maak een afspraak met de huisarts. HMB is namelijk een medisch erkende aandoening én een bloedserieuze zaak. Het kan lichamelijk, psychisch en sociaal enorme impact hebben. Bovendien kan hevig menstrueren het symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals endometriose, adenomyose, PCOS of zelf gynaecologische kanker.

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak en levensfase zijn er meerdere behandelmethoden, variërend van hormoontherapie tot endometriumablatie (NovaSure). Als myomen of poliepen de oorzaak zijn, kunnen deze met een minimaal invasieve ingreep (bijvoorbeeld MyoSure) worden verwijderd. Een baarmoederwijdering is zeker niet de enige optie. Bereid je voor op het consult door een menstruatiedagboek of speciale scorekaart bij te houden.

Bloedserieus campagnemaand: elk jaar in november

Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus probleem. Toch hoor je er zelden iets over. De voorlichtingscampagne Bloedserieus roept vrouwen met HMB op hun verhaal wél te delen. Zowel met elkaar als met de arts. Via hevigbloedverlies.nl wordt het hele jaar voorlichting gegeven over oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn. Ook lees je daar hoe je je kunt voorbereiden op het consult bij de huisarts, bijvoorbeeld door een menstruatiedagboek bij te houden.

Dit artikel werd geschreven door Paula Kragten. Paula is oprichter van online menstruatiemagazine Period! en auteur van het boek Mooi rood is niet lelijk. Ze werkt als menstruatiedeskundige en trendwatcher voor bedrijven, NGO’s en (publieks)media.

Auteur